Informatie
Op deze pagina vind je allerlei informatie over vrijwilliger zijn en vrijwilligerswerk. Denk aan de collectieve verzekering voor vrijwilligers in Assen, Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), vrijwilligersbeleid en wet- en regelgeving
Staat de informatie die jij zoekt er niet tussen? Neem dan contact met ons op!
Bel (06-513 26 239) of mail naar vip@vaartwelzijn.nl.
Veel gestelde vragen
Informatie voor organisaties
VNG collectieve verzekering voor vrijwilligers
De gemeente Assen heeft een collectieve verzekering voor vrijwilligers en mantelzorgers afgesloten. De vrijwilligersverzekering is bedoeld voor iedere vrijwilliger die bij een organisatie actief is. De collectieve verzekering bestaat uit twee pakketten:
Vrijwilligers BasisPolis:
- ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering
- aansprakelijkheidsverzekering
Vrijwilligers Pluspolis:
- aansprakelijkheidsverzekering voor rechtspersonen
- bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor vrijwilligers
- verkeersaansprakelijkheid en rechtsbijstand voor vrijwilligers
Voor mantelzorgers geldt alleen de ongevallen- en persoonlijke eigendommenverzekering uit de BasisPolis.
Verzekering organisaties
Naast de verzekering van vrijwilligers zullen ook organisaties zich moeten verzekeren. Zij kunnen zich verzekeren tegen aansprakelijkheid. Deze verzekering is afhankelijk van de activiteiten van de organisatie en wordt op maat gemaakt door de verzekeraar.
De verzekeringspakketten voor vrijwilligers bieden een ruime dekking. Een bijkomend voordeel is dat er geen administratie of registratie van de vrijwilligers nodig is. Let op: de organisaties moeten een vestigingsadres in de gemeente Assen hebben.
Schade… en dan?
In het algemeen geldt: de collectieve vrijwilligersverzekering is een secundaire verzekering, soort vangnet verzekering. Onderzoek eerst of de situatie onder je eigen verzekeringen valt. Zo niet, vraag de organisatie waar je werkt hoe zij de verzekering van vrijwilligers heeft geregeld. Tot slot kun je nagaan of de situatie/ schade onder de collectieve verzekering valt die de gemeente Assen heeft afgesloten.
De vrijwilliger of rechtspersoon kan het digitale schadeformulier invullen en doorsturen naar de coördinator van VIP! Assen. Zij stuurt het formulier naar de verzekeringsmaatschappij.
De schade wordt rechtstreeks door Centraal Beheer (verzekeraar) met de benadeelde afgewikkeld.
Handige links:
Schadeformulier
VNG vrijwilligers verzekering
Polisvoorwaarden
Verzekeringsoverzicht
Voor verdere informatie over de vrijwilligersverzekering kunt u contact opnemen met Esther de Hesse, tel. 06-51178679.
Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
Waarom een VOG?
Het is belangrijk dat vrijwilligers die met kwetsbare mensen werken een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) hebben. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat iemand geen strafblad heeft of dat het strafblad geen bezwaar vormt voor het uitoefenen van een bepaalde functie. Met zo’n verklaring toont de vrijwilliger aan dat hij niet veroordeeld is voor ernstige delicten, zoals een zeden- of geweldsdelict. Bovendien maak je met het aanvragen van VOG’s het onderwerp veiligheid bespreekbaar binnen je organisatie en geef je ook een signaal af dat je werk maakt van veilig vrijwilligerswerk.
Hoe werkt een VOG?
Justis screent personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG's af. Dankzij de Regeling Gratis VOG is het aanvragen van VOG's voor vrijwilligers kosteloos. Jullie organisatie hoeft alleen eHerkenning aan te schaffen en de vrijwilliger moet DigiD gebruiken bij de aanvraag.
Werken er vrijwilligers bij jullie organisatie die elders in de wereld zijn geboren en getogen? Houd er dan rekening mee dat het VOG wordt afgegeven op basis van alleen Nederlandse justitiële en politiegegevens.
Wat zijn de voorwaarden voor gratis VOG
Op de website gratisvog.nl staat veel informatie over het aanvragen van een gratis VOG voor vrijwilligers, zoals:
- wat zijn de voorwaarden om een gratis VOG te kunnen aanvragen?
- Hoe lang is mijn toelatig voor de Regeling gratis VOG geldig?
- Voor wie mag ik een gratis VOG aanvragen?
- Hoe vaak moet ik voor mijn vrijwilligers een gratis VOG aanvragen?
- Mag of moet je als organisatie de VOG van je vrijwilligers bewaren?
Deze regeling voor een gratis VOG is een initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie
Geen eHerkenning en toch een gratis VOG voor je vrijwilligers aanvragen?
Gemeente Assen maakt het mogelijk om een gratis VOG aan te vragen voor kleine organisaties zonder eHerkenning. Vraag naar de mogelijkheden bij de coördinator van VIP! Assen.
Vergoedingen
Vrijwilligersorganisaties mogen zelf beslissen of zij een onkosten- en/of reiskostenvergoeding geven. Veel organisaties hanteren het principe dat vrijwilligers zelf geen kosten hoeven te maken om vrijwilligerswerk te kunnen doen.
Vrijwilligers kunnen een tegemoetkoming in onkosten ontvangen. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen de onkostenvergoeding en de vrijwilligersvergoeding.
Onkostenvergoeding
Bij de onkostenvergoeding gaat het om het vergoeden van de daadwerkelijk gemaakte kosten. Alle gemaakte en aangetoonde kosten die met het vrijwilligerswerk te maken hebben, kunnen worden vergoed. Over deze vergoeding is men geen belasting verschuldigd. Dit betekent echter wel dat alle kosten aantoonbaar moeten zijn door middel van bewijsstukken, bonnetjes en declaraties. Bij kosten kun je denken aan reiskosten maar ook aan papier, inktpatronen en postzegels.
Een vrijwilligersvergoeding is een vast bedrag voor alle onkosten die de vrijwilliger maakt. Deze vergoeding is aan regels gebonden.
Vrijwilligersvergoeding
Er is sprake van een vrijwilligersvergoeding als de vergoeding niet in verhouding staat tot de omvang en het tijdsbeslag van het werk. De vergoeding moet het karakter hebben van een onkostenvergoeding. De Belastingdienst hanteert de term “geen marktconforme vergoeding”. Als de vergoeding wel marktconform is, is er geen sprake van een vrijwilligersvergoeding en is de vergoeding belast voor de loon- en inkomstenbelasting.
Daarnaast gelden de volgende aanvullende voorwaarden:
De maximale vergoeding (in 2024) van € 210,- per maand en € 2100,- per jaar mag niet worden overschreden.
De vrijwilliger verricht niet beroepsmatig werkzaamheden voor een organisatie die niet is onderworpen aan de vennootschapsbelasting of voor een sportorganisatie.
De maximumbedragen gelden voor het totaal van de vergoedingen. Denk bijvoorbeeld ook aan de vergoedingen in natura zoals het verstrekken van sportkleding en eventuele reiskostenvergoedingen. Als de maximale normbedragen worden overschreden, dienen zowel de vrijwilligersorganisatie als de vrijwilliger de vergoeding op te geven aan de Belastingdienst.
Lees meer informatie over de vrijwilligersvergoeding op de site van de Belastingdienst.
WBTR (Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen
Sinds 1 juli 2021 moeten alle verenigingen en stichtingen voldoen aan de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR).
Doel WBTR
De WBTR is bedoeld om wanbestuur, onverantwoordelijk financieel beheer, misbruik van positie en andere ongewenste activiteiten binnen besturen te voorkomen. Het gaat over de positie en plichten van bestuursleden en toezichthouders en hun aansprakelijkheid. Maar ook over financieel beleid en goedkeuring van uitgaven, procedures bij grote uitgaven of investeringen en regels omtrent belangenverstrengeling.
De WBTR zorgt voor minder gedoe in je vereniging. Het behoedt huidige bestuursleden voor persoonlijke aansprakelijkheid én laat nieuwe bestuursleden zien dat zaken goed op orde zijn. Veel organisaties vragen zich af welke gevolgen de WBTR heeft voor het bestuur en wat in de statuten aangepast moet worden. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Het hangt af van hoe het bestuur en het toezicht op het bestuur binnen een organisatie is vormgegeven en wat in de statuten staat.
Statutenwijzigingen?
Wanneer het noodzakelijk is dat de statuten moeten worden aangepast, hoeft dat niet voor 1 juli 2021 te gebeuren. Statutenwijzigingen kunnen nog tot 5 jaar na invoering van de WBTR gedaan worden. In die tijd gaat de Wet boven de eigen statuten.
Checklist
De WBTR vraagt meer dan alleen het aanpassen van de statuten. Het is ook bedoeld om de kwaliteit van besturen te verbeteren. NOV heeft een korte checklist gemaakt voor verenigingen en stichtingen om te zien wat de gevolgen van de WBTR voor de organisatie zijn. De checklist geeft aan wat er aangepast moet worden, maar niet hóe bepaalde zaken aangepast moeten worden. Daarvoor is namelijk een stappenplan ontwikkeld.
WBTR stappenplan
Het Instituut Verenigingen Branches en Beroepen (IVBB) heeft een WBTR-stappenplan ontwikkeld om verenigingen en stichtingen te ondersteunen. Met uitvoering van dit stappenplan kunnen organisaties aan de nieuwe Wet gaan voldoen. Het is ontwikkeld door een team van deskundigen die veel kennis en ervaring hebben met verenigingen en stichtingen.
Het stappenplan is vooral van waarde voor kleinere verenigingen met vrijwillige bestuursleden. Deze krijgen allemaal te maken met de invloed van de nieuwe wet op hun werk en aansprakelijkheid Door afspraken en regels goed vast te leggen, wordt het risico geminimaliseerd. Dat is goed voor zittende, maar ook voor toekomstige bestuursleden.
Webinar WBTR gemist?
Er is gezamnelijk in Drenthe een webinar WBTR aangeboden. Mocht je deze hebben gemist dan kan je die hier terug zien.
Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)
Op 25 mei 2018 is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing voor alle organisaties die gegevens van personen (persoonsgegevens) in een bestand bewaren. Deze organisaties moeten zich aan de regels in deze nieuwe verordening houden. Dat geldt zowel voor het bewaren in digitale bestanden als in mappen op een plank. Ook deze laatste moeten voortaan veilig worden opgeborgen zonder dat vreemden daar bij kunnen. Met onderstaande zeven stappen maak je jouw organisatie AVG-bestendig!
Het NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) heeft een stappenplan opgesteld.
Werven en binden van vrijwilligers
Voldoende vrijwilligers is voor elke organisatie een belangrijke basis om je doelen te realiseren. Het betrekken van nieuwe of andere vrijwilligers vraagt tijd en aandacht. Daarbij gaat het natuurlijk over de zoektocht naar die nieuwe gezichten, maar ook over wat de invloed van deze nieuwe gezichten op je bestaande organisatie is.
Het NOV (Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk) geeft veel zowel algemene informatie over werving als informatie en inspiratie over specifieke doelgroepen.
Voor veel vrijwilligersorganisaties is het vinden en binden van vrijwilligers een regelmatig terugkerend actiepunt.
De quickscan van Movisie is een instrument waarmee stap voor stap nagegaan kan worden hoe een vrijwilligersorganisatie of afdeling vrijwilligers vindt en bindt en hoe dit verbeterd kan worden.
Informatie voor vrijwilligers
Wat is vrijwilligerswerk?
Vrijwilligerswerk is werk dat je onbetaald en onverplicht doet, voor anderen of voor de samenleving.
Bij vrijwilligerswerk geef je tijd voor het doen van iets zinvols, zonder betaald te worden. Een vrijwilliger is iemand die regelmatig voor een organisatie werkzaam is en niet voorkomt in de loon- en salarisadministratie, hoewel er soms sprake kan zijn van een (geringe) onkostenvergoeding. In het algemeen gelden de volgende voorwaarden voor vrijwilligerswerk:
- Werk is in het algemeen belang of in een bepaald maatschappelijk belang
- Werk bij een non-profit organisatie, een organisaties zonder winstoogmerk
- Werk waarvoor niet betaald wordt
- Werk kost de arbeidsmarkt geen banen
- Werk komt niet in de plaats van een betaalde baan
- Werk dat niet concurrerend is met betaald werk
- Werk dat niet meer dan 20 uur per week inneem
- Vrijwilligerswerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend.
De veranderingen De laatste jaren is er op het gebied van vrijwilligerswerk een duidelijke verandering gaande. Het gaat dan niet om de hoeveelheid mensen die vrijwilligerswerk doen want dat is al tijden zo rond de 40% a 45%. De verandering heeft te maken met de verschuiving van traditionele vormen van vrijwilligerswerk naar nieuwe vormen, soms aangeduid door een naamsverandering naar vrijwillige inzet. De veranderingen hebben dan bijvoorbeeld te maken met flexibele inzet, kortdurende klussen en/en inzet bij mensen thuis. De diversiteit van vrijwilligerswerk wordt hierdoor nog groter.
De mogelijkheden
Het aantal mogelijkheden is enorm, ongeacht je vaardigheden en ervaring. Voor jong en oud, werkend of niet werkend. Binnen de vrijwilligerswereld is een grote verscheidenheid. Er is voor elk wat wils.
Het grootste probleem voor veel mensen is het vinden van tijd om vrijwilligerswerk te doen. Het kan je keuze natuurlijk beperken als je niet veel tijd te besteden hebt, maar de ervaring leert dat ook druk bezette mensen geschikte mogelijkheden vinden.
Vrijwilligerswerk kun je op elke leeftijd doen. Echter, soms kan het moeilijk zijn voor mensen jonger dan 16 of ouder dan 75 jaar. Dit is vaak om verzekeringsredenen.
Uitkering en vrijwilligerswerk
Mensen met een uitkering mogen in principe vrijwilligerswerk doen. Er zijn echter wel regels aan verbonden. Bij alle wetgeving rond vrijwilligerswerk met een uitkering moet het wel om écht vrijwilligerswerk gaan. Dit houdt in dat:
Het vrijwilligerswerk is onbetaald. Wel mag de vrijwilliger een vergoeding van daadwerkelijk gemaakte onkosten óf gebruik maken van de vrijwilligersregeling.
Het vrijwilligerswerk wordt gedaan bij organisaties die geen vennootschapsbelasting betalen of een sportvereniging, sportinrichting of ANBI zijn.
Het vrijwilligerswerk verdringt geen betaalde arbeid.
Voor veruit de meeste uitkeringen geldt dat het vrijwilligerswerk gemeld moet worden bij de verantwoordelijke uitkeringsinstantie.
Elke specifieke uitkering heeft eigen regels met betrekking tot het melden van het vrijwilligerswerk, de sollicitatieplicht en de (hoogte) van vrijwilligersvergoeding.
(Bron NOV)
Vrijwilligerstesten - welk vrijwilligerswerk past bij jou?
Er zijn verschillende testen waarmee je kunt kijken welk vrijwilligerswerk bij jou past. Ze verschillen allemaal iets van elkaar en tegenwoordig zijn ze geen van allen lang! Kijk eens even rond en laat vooral je waardering voor de test die je hebt gedaan hier achter!
Maken van afspraken
Het is zinvol om duidelijke afspraken te maken met de organisatie waar je als vrijwilliger aan de slag gaat. Deze wederzijdse afspraken kunnen worden vastgelegd in een vrijwilligersovereenkomst. Voordelen om deze afspraken vast te leggen zijn:
Je weet precies wat je van elkaar kan verwachten.
Je kan elkaar aanspreken op wat er is afgesproken.
Bij een conflict kan je teruggrijpen naar de gemaakte afspraken.
Je kunt afspraken maken over o.a.:
- startdatum en eventueel einddatum
- taken/ werkzaamheden en verantwoordelijkheden
- inwerktijd en begeleiding
- contactpersoon/ aanspreekpunt
- werktijden
- vakantie, ziekte en verhindering
- inspraak
- geheimhoudingsplicht
- onkostenvergoeding
Vrijwilligers in beeld
Samen Ouder Worden
Interviews 'Samen Ouder Worden'
Tijdens het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet zijn meerdere doelgroepen in het licht gezet. Op deze pagina staan vier oudere vrijwilligers uit Assen centraal. Zij werden geinterviewd door Monique Bodegom en hun verhalen waren te lezen in de Asser Courant. Klik op de naam van de (oudere) vrijwilliger om zijn/ haar verhaal te lezen.
Leo Gussenhoven
Henriette Jalink
Kees Anema
Anneke Boer
Loes Hehanussa-Polna
Edze Bijma
Henny Lubbers
Rob de Visser
Roel Borstlap
Willy Assies
Vrijwilligersfilm Mensen maken Drenthe
Voor alle vrijwilligers is er een speciaal gemaakt filmpje waar o.a. Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma een persoonlijk dankwoord uitspreekt voor alle Drentse vrijwillige inzet.
De korte film 'Mensen maken Drenthe' geeft een mooie beeld over de variatie aan vrijwilligerswerk en de diversiteit aan vrijwilligers.